Wij verzorgen voor de bovenbouwklassen van de basisscholen in Rotterdam en omliggende gemeenten, introductielessen wetenschap en techniek. In het bijzonder gaan wij met de leerlingen programmeren met LEGO Mindstorms, en ontwerpen voor en printen met 3D-printer(s). De introductielessen duren 2 – 2,5 uur (in te passen in het rooster van de school).

Vanaf minimaal een half uur voor de les wordt een klaslokaal (aula) ingericht met de apparatuur die wij meebrengen. De spullen staan klaar en de werking is getest als de kinderen binnenkomen. Na een korte introductie gaan de kinderen aan de slag met grotendeels intuïtieve software, en krijgen zij een goed idee van de mogelijkheden. Er zijn 15 laptops beschikbaar, dus er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 2-3 kinderen. Aan het eind van de introductieles neemt een deel van de leerlingen een zelfgemaakte 3D-print mee naar huis. Soms vragen wij de kinderen een mascotte voor de school, de klas of de leerkracht te ontwerpen.

Uitleg over LEGO Mindstorms

Uitleg over LEGO Mindstorms

Wat hebben we nodig:

  • een klas leergierige kinderen,
  • een leerkracht en een klaslokaal,
  • een of meer stopcontacten; wij nemen veilige verlengkabels mee,
  • een tafel om de 3D printer(s) op te zetten,
  • wifi (+ toegangscode), om onze laptops draadloos met internet te kunnen verbinden,
  • zo mogelijk een beamer of smartboard, met als internetbrowser Google Chrome, voor klassikale uitleg.

De introductielessen worden begeleid door 2-3 medewerkers van HET LAB. Zij ruimen na de introductieles de spullen op en laten de klas achter zoals aangetroffen.