Op allerlei gebied wordt gewerkt met de mogelijkheden van deze nieuwe techniek. Niet leren hoe er mee om te gaan, is hetzelfde als niet leren lezen of leren typen.

Er zijn 3D-printers en programma’s in alle soorten en maten. HET LAB maakt gebruik van de printers Prusa MK3S. Om te ontwerpen maken we gebruik van Tinkercad (gratis, online en zeer makkelijk in gebruik) en Fusion 360 (van Autodesk), met meer mogelijkheden en dus wat minder makkelijk dan Tinkercad.

Om met een eerste ontwerp te beginnnen is Tinkercad sterk aan te raden. Alles staat in de cloud en je hebt alleen een (gratis) account nodig om het te kunnen gebruiken en goed internet. Daarvoor volstaat een emailadres en een fatsoenlijke browser, zoals Google Chrome. Ga naar Tinkercad.com en klik rechtsboven op ‘sign up’. Er wordt gevraagd om een geboortedatum om te checken dat je ouder bent dan 13. Ben je jonger dan 13, heb je het emailadres van een ouder (iemand) nodig. Als je een workshop volgt van HET LAB kun je altijd gebruik maken van ons account. (Voor ons wel zo makkelijk).

HET LAB heeft een aantal ‘handzame’ 3D-printers, zeer geschikt om te vervoeren naar de scholen en voor kinderen om mee te werken. Slechts enkele (elektrische) onderdelen zijn weggestopt in de behuizing. De meeste onderdelen zijn gewoon zichtbaar. En zo hoort het ook een beetje bij een nieuw en onbekend apparaat.