De workshop ‘A JE TO!: ‘afkijken, nabouwen en aanpassen’.

We zijn allemaal makers, maar de een moet nog wat meer oefenen dan de ander.

Workshops op zaterdagmiddagen voor volwassenen, met of zonder zoon of dochter.

Instructables-workshop

HET LAB start weer in oktober 2021 (abonneer je op de Nieuwsbrief), met de tweede serie workshops ‘A JE TO!’: ‘afkijken, nabouwen en aanpassen’. Door op deze wijze te beginnen met maken, overwin je je eerste schroom: je weet dat een ander die ene ‘catfeeder’ al vóór jou heeft gemaakt en werkend heeft gekregen. Makenderwijs leer je werken met een 3D-printer of een lasersnijder, een Arduino programmeren of een Raspberry Pi. Stap voor stap vul je je eigen project in.

De voorbeelden

Instructables.com is een uitgebreide website, waar vele makers – from all over the world – hun nieuwe zelfgemaakte producten op plaatsen, inclusief een beschrijving van de wijze waarop en de middelen waarmee zij die producten hebben gemaakt. Soms zijn deze beschrijvingen helder en begrijpelijk, soms helaas wat minder. De bouwomschrijvingen en de gebruikte soft- en hardware vergen meer of minder kennis van de lezer. Maar het is altijd boeiend te merken dat er veel makers zijn, die hun plezier en kennis willen delen.

Het is zeer de moeite waard naar geschikte ‘instructables’ te zoeken voor eigen gebruik. Daar zijn ze ook voor bedoeld. Voor je je inschrijft is het wellicht handig om ons te vertellen wat je wil gaan maken en wat je nodig hebt. Kan zijn dat we net niet de goede plek zijn voor je.

Voor wie geschikt?

De workshops zijn bedoeld voor iedereen die van maken houdt en een steuntje en wat apparatuur en mensen om zich heen nodig heeft om een begin te maken. Minimumleeftijd is 10 jaar (vanaf eerste jaar voortgezet onderwijs). Als vaders of moeders met zoon of dochter aan de slag gaan is dat des te mooier.

Ondersteuning vanuit HET LAB

Er lopen mensen van HET LAB rond die weten hoe ze om moeten gaan met de apparaten. Soms zijn er programmeurs of ontwerpers. Misschien bent u wel degene die met een terloopse suggestie een ander de grote sprong voorwaarts laat maken.

Kosten en voorwaarden

Onze workshops zijn op zaterdagen van 14-17.00 uur. Er is plaats voor maximaal 6 volwassen deelnemers.

Contributie bedraagt € 40,- per maand (4 middagen) per volwassene. Voor een ouder met een kind: € 70,- per maand.  Een ouder met twee kinderen € 90,- per maand.

In deze bedragen zijn inbegrepen:

  • gebruik handgereedschap,
  • gebruik laptops,
  • ondersteund gebruik van de lasersnijder, 3D-printers, etc.,
  • kleine verbruiksmaterialen (moertjes, weerstandjes, hout, alles naar redelijkheid),
  • koffie, thee.

 Niet inbegrepen zijn:

  • duurdere verbruiksmaterialen (platen acryl, Arduino, e.d.),
  • cursussen, inhoud al dan niet verband houdende met het project,
  • eventuele parkeerkosten.

Binnen de beperkingen die de machines en de ruimte opleggen, kunnen jullie natuurlijk ook je eigen materialen meenemen. Wil je als je je opgeeft al per email aangeven wat je denkt te willen gaan maken (bij voorkeur met een link naar een website, of met plaatjes: dan kunnen wij ons voorbereiden).

Overige voorwaarden

Lidmaatschap gaat in bij ontvangst van de eerste betaling, en is per maand (30 dagen) opzegbaar. Inschrijving via info@hetlabrotterdam.nl, ovv: A JE TO! #2.

Lidmaatschap en contributie zijn niet bedoeld voor oplagen groter dan een-enkele stuks. Indien leden meerdere exemplaren willen maken, gelden de meer commerciële tarieven.

Wil je niet meedoen met A JE TO! en toch gebruik maken van de machines, vraag dan naar onze speciale tarievenlijst.